Ako zvýšiť spoľahlivosť aplikácie glyfosátu?

sep 24, 2024 | Články, Odborné články

Na dosiahnutie maximálneho účinku herbicídov s účinnou látkou glyphosate (glyfosát) je dôležité dodržiavať niekoľko všeobecných podmienok, čo platí aj pre predsejbovú/ preemergentnú aplikáciu v repke ozimnej a ozimných obilninách. Glyfosátové herbicídy sú najúčinnejšie, ak sa aplikujú v období aktívneho rastu až do úplného rozvoja nežiaducich rastlín. Aplikácia pred príliš skorým štádiom alebo po príliš pokročilom raste rastlín môže znížiť účinnosť herbicídu.
Ideálne poveternostné podmienky na aplikáciu glyfosátu sú teplé, suché dni bez vetra. Dážď alebo vlhké podmienky môžu znížiť účinnosť herbicídu, pretože môžu spôsobiť vyplavenie herbicídu z listov a znížiť jeho absorpciu rastlinou.
Voda na postrek by mala byť čistá a spĺňať príslušné normy. Tvrdá voda s vysokou koncentráciou minerálov môže znížiť účinnosť glyfosátu. Odporúča sa používať vodu s nižšou tvrdosťou a pH blízkym neutrálnemu.
Spoľahlivosť herbicídov s účinnou látkou glyfosát možno zvýšiť použitím multifunkčného adjuvantu Inferno, ktorý znižuje úlet postreku, upravuje pH a tvrdosť postrekovej vody, znižuje penivosť postreku, zlepšuje zmáčanie a rovnomernosť pokrytia listovej plochy a v neposlednom rade znižuje úlet postreku.